SUPinstructie | Blog

In deze Surf Talk een korte SUP instructie mocht je voor het eerst en zonder instructeur gaan suppen.

Dragen van het board naar de zee
Als het SUPboard geen draaghandel heeft, kan je het SUPboard op zijn kop met de vinnen naar voren in de lengte boven je hoofd / schouders dragen. Leg de peddel er dwars overheen.

Houding
Als je nog niet eerder hebt gesupt, kan je het beste op je knieën beginnen met je gezicht naar de neus van het SUPboard. Je peddel houd je dwars op het board. Vanuit deze houding ga je via je hurken staan. In tegenstelling tot het golfsurfen sta je, wanneer je niet een golf aan het rijden bent, dwars op je board. Voor je balans is het belangrijk je voeten bij de zijkanten van het board te zetten.

Peddelen
Je houdt je peddel met twee handen vast, één hand aan de bovenkant van de peddel en de andere hand in het midden. De kracht komt uit je arm die bovenaan de peddel is. Steek de peddel voor je -niet te diep- in het water. Niet te dicht langs het SUB board, want dan beschadig je het, maar ook niet te veraf. Haal de peddel weer uit het water als deze net achter je hielen is. Bij het “aanzetten” van de peddelslag ga je iets door je knieën voor de beste balans en krachtoverbrenging.

Een golf pakken
Belangrijk is dat de take off nog steeds met je tenen naar de neus van het SUP board plaats vindt. Je verplaatst pas je voeten op de lengte-as van het SUP-board wanneer je in de golf bent. Je stapt in tegenstelling tot het golfsurfen met één voet naar achteren.

Veiligheid
Houd altijd je eigen en andermans veiligheid in de gaten. Zorg ervoor dat als er sterkte wind of stroming staat je altijd genoeg energie hebt om terug te peddellen en houd weersveranderingen in de gaten. Maak net als bij het golfsurfen altijd een leash onder je knie vast . Geen idee aan welk been? Misschien toch handig om een SUPinstructie te volgen. Klik hier voor de SUPvideo opgenomen in Ouddorp.

 

* Deze tekening en een gedeelte van de tekst komt uit De surf-ival gids, handboek voor golfsurfers. Een surf instructieboek door Tatiana geschreven en door Cindy Philippo geïllustreerd.

Geef een antwoord