5 vinnen onder je surfboard? Het werkt voor Kelly Slater

Blog door: Robert

Veel boards hebben tegenwoordig  5 vinboxen, die je voorheen alleen kon rijden als Thruster  (drie vinnen) of  als Quad  (vier vinnen).  Nu kan je ze ook surfen met vijf vinnen:  de Quad met Knubster.  De vraag die iedere surfer zich zal stellen is: welke set-up is de juiste keuze?

Om het verschil tussen de vin set-ups goed te kunnen ervaren, heb ik met hetzelfde board, op Balangan met een gelijke swellhoogte (shoulder high) met de drie  verschillende vin set-ups gesurft. In dit blog mijn bevindingen.

 

De thruster set-up
Een veel beproefde combinatie, twee vinnen aan de zijkant van het board en eentje verder naar achter in het midden. Al heel wat jaren de standaard oplossing voor een shortboard. Is duidelijk niet voor niets al heel lang de meeste gebruikte vincombinatie. Je kan er eigenlijk alles mee doen en het werk in alle omstandigheden.

 

 

 

 

 

 

 

 

De quad set-up
Twee vinnen aan elke zijkant van je board waarbij een van de twee vinnen iets meer naar achteren en iets meer van de rail af is geplaatst. Deze achterste vinnen zijn vaak iets kleiner dan de voorste twee. Al zijn de achterste twee vinnen iets kleiner, in totaal heb je toch meer vinoppervlak dan bij de drie vinnen van de truster. Hierdoor krijgt je board tijdens het surfen meer snelheid. Ook omdat tijdens het surfen het meeste water midden onder je board door vloeit en het bij de quad set-up geen middenvin tegenkomt is de quad setup sneller, minder weerstand betekent meer snelheid. Bij de quad set-up staan de vier vinnen dichter bij elkaar dan bij de thruster. Dit geeft je board een kleiner draaipunt. Korter de bocht om dus dan bij de thruster set-up!

Verschil quad en thruster set-up
Voor mij was het verschil  met de  thruster set-up duidelijk te merken. Met het down-the-line surfen (langs de golf) zeker meer snelheid met de quad set-up. Wanneer je vanuit je down-the-line snelheid op de golf radicale turns wilt maken is het board door het kortere draaipunt een stuk losser, sneller te sturen dus. Echt een aanrader voor golven waarbij down-the-line snelheid cruciaal is. Lekker radicaal!  Bij het maken van diepe bottum turns na de take off waarbij het board flink op de rail gaat of bij het maken van een diepe bottum turn voor de aanzet van een top turn geeft het board met de quad set-up echter duidelijk minder stabiliteit en snelheid vanuit de bocht. Je surft dan alleen nog maar op de twee vinnen van één rail die vlak bij elkaar zitten. Bij de thruster set up surf je dan op een buitenste vin en de tailvin. Omdat die verder van elkaar staan geeft dat meer grip. Voor golven die vragen om het echte verticale surfen met diepe bottum turns, heeft de thruster set-up dan ook mijn voorkeur ten opzichte van de quad set-up.

 

De quad set-up  met knubster
De knubster is een kort vinnetje dat bij de quad set-up als extra vijfde vin in het midden wordt geplaatst. Deze vin werd in 2011 voor het eerst in wedstrijden gezien onder het board van wereldkampioen Kelly Slater. De verwachting achter deze extra vin is dat de extra oppervlakte nog meer snelheid aan de quad set-up geeft waarbij door de speciale vorm  geen verlies aan snelheid door weerstand optreedt. Daarbij is het de verwachting dat  de vin door de plaatsing aan de achterkant van het board  meer stabiliteit geeft in “gecarvde” bochten zoals een diepe bottom turm.

 

 

 

Hoe heb ik de quad set-up met Knubster beleefd?
Met de knubster erbij is het board inderdaad stabieler in een diepe bottum turn. Het board komt echter nog niet uit de bocht met de drive die een thruster set-up zou geven. Down-the-line op de golf voelt het board toch iets langzamer dan als quad set-up zonder de knubster. Ook lijkt het board iets minder los dan met de quad set-up. Op de golven van vandaag lijkt het surfen met de knubster tussen surfen met een thruster en quad set-up in. Ik kies voor deze golven uiteindelijk  voor de quad-set up om hogere snelheid te kunnen maken voor mooie top turns. Op een break waar je het liefste een quad set-up zou willen surfen, maar waarbij je bij de bottum turn toch  iets grip tekort komt, zou de aanvulling met een knubster een goede zijn. Ook als je er nog niet uit bent wat je stijl van surfen is of welk soort golven je kan verwachten is het handig om de knubster onder je board te schroeven.

Geef een antwoord