Surfwedstrijden

In het oude Hawaii waren surfwedstrijden een belangrijk onderdeel van de Hawaiiaanse cultuur. Tegenwoordig worden in veel landen wereldwijde en lokale wedstrijden gehouden.

Wereldwijde en lokale surfwedstrijden
De wereldwijde surfwedstrijden hebben ieder hun eigen regels voor deelname. Bij Maverick’s bijvoorbeeld, waar het om het surfen van de grootste golven gaat, selecteert de organisator welke surfers mee mogen doen. Bij de ASP World tour zijn er voorrondes. Dit zijn de World Qualifying Series (WQS) met open inschrijvingen. Bij lokale wedstrijden doen surfers uit de regio mee.

Heats
De surfers die aan een surfwedstrijd meedoen worden in groepen opgedeeld. Afhankelijk van de ronde lig je met 2 tot 5 surfers in het water. Ieder met een andere kleur lycra aan. De tijd waarin je tijdens de wedstrijd aan de jury kan laten zien wat je kan, heet een heat.

Puntentelling
De surfer met de meeste punten op basis van zijn twee beste golven uit de heat gaat door naar de volgende heat. Net als bij andere sporten waarbij een jury de punten bepaalt, is het belangrijk om te weten waar je punten voor krijgt. De mooiste golven weten uit te kiezen en als eerste een goede manoeuvre maken, kan voor extra punten van de jury zorgen.

Verder is het goed om te weten dat alle trucs in het kritisch gedeelte van de golf moeten plaatsvinden. De jury kijkt bovendien ook naar je lichaamstaal, hoe gracieus je surft en of je één bent met de golf. Tijdens de wedstrijd gelden natuurlijk de surfetiquette. Je krijgt strafpunten als je deze overtreedt.

Tips & trics
Het kan in je voordeel zijn om tijdens de gehele wedstrijd aanwezig te zijn, ook als je niet aan de beurt bent. Je hebt dan alle tijd om de golfcondities, je tegenstanders en het puntgedrag van de jury te analyseren. Daarnaast is het leerzaam om goede surfers te zien surfen!

Surfwedstrijden De surf-ival gids copyright L

* Deze tekening en een gedeelte van de tekst komt uit De surf-ival gids, handboek voor golfsurfers. Een surf instructieboek door Tatiana geschreven en door Cindy Philippo geïllustreerd.

Geef een antwoord