Surfetiquette

Vanwege de populariteit van het surfen zijn er vaak meer surfers in het water dan dat er golven zijn. Om botsingen te voorkomen waarbij surfers elkaar verwonden zijn er gedragsregels ontstaan, surfetiquette genoemd.

Voorrang
De surfer op de golf heeft altijd voorrang op de surfer die naar de line-up peddelt. Als je naar de line-up peddelt, moet je dus goed uitkijken dat je onderweg surfers op een golf vermijdt.

Recht op de golf
Wanneer het in het water druk is, starten meerdere surfers tegelijk.  Ieder hoopt dat het de ander niet lukt de golf te pakken. De surfer die de golf het dichtst bij het brekende gedeelte pakt, heeft recht op de golf. De andere surfers moeten zich van de golf terugtrekken door af te remmen.

Indroppen De surf-ival gids

Indroppen
Ook als een surfer al op een golf staat, is de golf voor die surfer. Het is verboden om in te droppen en zo iemand zijn golf te stelen.

Snaken
Snaken is je tussen het brekende gedeelte van een golf en een peddelende surfer in wurmen zodat jij het dichtst bij het brekende gedeelte van de golf uitkomt zodat jij recht op de golf zou hebben, ook dit is niet toegestaan.

Beginnende surfer
Als beginnende surfer heb je nog niet veel golfinzicht. Daardoor kan je op een drukke spot minder makkelijk bij het brekende gedeelte van de golf uitkomen om volgens de surfetiquette recht op de golf te hebben. Het handigste is om op een minder drukke surfspot of tijdstip te surfen totdat je niveau gelijk is aan dat van de andere surfers.

* Deze tekening en een gedeelte van de tekst komt uit De surf-ival gids, handboek voor golfsurfers. Een surf instructieboek door Tatiana geschreven en door Cindy Philippo geïllustreerd.

Geef een antwoord