surfen in de Algarve

algarve surftripDe Algarve is niet alleen de meest warme provincie van Portugal, je kan er ook nog eens zalig surfen. Door de aanwezigheid van zowel een west- als zuidkust is het zuiden van de Algarve één van de meest consistente surfbestemmingen van de Atlantische Oceaan.

Het water is hier een stuk warmer dan in het noordelijkere gedeelte, omdat het niet wordt beïnvloed door de koude stroom. Tevens is de luchttemperatuur in de herfst en winter bijzonder aangenaam. Blauwe luchten, kristal helder water, consistente surf en verbluffende natuur zijn kenmerkend voor de westelijke Algarve. Wat wil je nog meer?

Wanneer je met het vliegtuig arriveert, land je in Faro, de hoofdstad van de provincie. Aan de oostkant van Faro liggen lagunes en kilometerlange zandige, zonnige stranden. Dit is vrijwel geheel beschermd natuurgebied. Om te golfsurfen vertrek je richting het westen met de door water en wind gevormde rotsen en schattige strandjes richting het meest zuidwestelijke punt van Europa, Cape Sint-Vincent. Hier heb je een prachtig zicht over de nog verlaten stranden, wilde natuur en natuurlijk de golven!

Alhoewel op dit stukje Portugal niet de klassiek golven breken zoals bekend van Peniche en Ericeira, is de kans op lekkere golven in het westelijke gedeelte van de Algarve groot en is het er minder druk in het water. Bovendien ben je minder windrichting afhankelijk. Je kan namelijk afhankelijk van de windrichting zowel aan de west- of zuidkust surfen. Een bijkomend voordeel is dat wanneer de golven aan de westkust te indrukwekkend zijn, je in het zuiden nog surfplezier kan beleven. De scherpe hoek van de Algarve zorgt ervoor dat de golven hun ergste kracht hebben verloren tegen de tijd dat ze de zuidkust van Portugal bereiken. Ideaal dus voor beginners en semi-gevorderden op een grote dag. Je kan overigens het hele jaar in de Algarve surfen, alhoewel de herfst tot en met de lente de beste periode is. Check dit blog voor de verschillende surfspots in de Algarve. En dit artikel uit Happy in Shape voor een persoonlijke ervaring.

Wil je nog niet alleen op een surftrip, check dan onze coachingsreizen.

algarve surfen