Surf fotografie basiskennis: D-SLR termen


Diafragma, sluitertijd, lichtgevoeligheid, witbalans en scherptediepte om maar met een aantal D-SLR termen te strooien, ze klinken wel erg technisch. 
Waar het om draait is de compositie en de juiste instellingen. Beginners laten zich vaak afschrikken door het laatste, maar de techniek is in de basis simpel. Een camera bestaat uit een sensor die het binnenkomende licht opvangt en er digitale informatie van maakt, wat resulteert in een foto. Bij het maken van een scherpe foto draait het voornamelijk om een combinatie van de instellingen die bepalen dat het juiste licht (hoeveelheid, duur, intensiteit en soort) door de camera loopt. Er zijn 3 belangrijke instellingen die ook nog eens gerelateerd aan elkaar zijn:
1) de hoeveelheid licht die je gebruikt door de lensopening te vergroten of te verkleinen (diafragma)
2) de tijd die je de camera laat nemen om het licht op te vangen (sluitertijd) en
3) de lichtgevoeligheid (ISO-waarde).

Samen zorgen deze drie, het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde dat er voldoende licht door de camera loopt. Afhankelijk van de surfomstandigheden kan je spelen met de instellingen om het beste effect te krijgen.  De ISO waarde is een hulpmiddel voor als je met een korte sluitertijd, zoals bij het maken van surffoto’s waar de surfer beweegt, toch een scherp foto wilt maken. Je verhoogt dan de ISO waarde. Hoe lager de ISO waarde hoe meer licht -een lagere diafragmawaarde of langere sluitertijd- er namelijk vereist is om een goede opname te maken. Het nadeel van meer ISO instellen is dat er ruis/ korrel ontstaat waardoor je een grovere foto krijgt. De balans tussen het diafragma, de sluitertijd en ISO waarde is dus essentieel.

Ook de termen witbalans en scherptediepte: klinken ingewikkelder dan ze zijn. Door de witbalans in te stellen, help je de camera door aan te geven wat voor soort licht er is (bijv. bewolkt of zonnig). De scherptediepte betekent de gradatie waarin zowel de voor- als achtergrond scherp zijn. Mocht je dit alles wat intimiderend vinden klinken: de D-SLR heeft ook een sportstand, deze werkt prima onder de meeste surfomstandigheden. Gewoon de camera op deze stand zetten en foto’s schieten! Wel nog even de batterij voldoende opladen….