Leren surfen in Nederland

surfles surfschool surfkaravaan ouddorpLeren golfsurfen in Nederland? Kan dat dan? Dat is wat veel mensen vragen wanneer je ze vertelt dat je surfles in Nederland geeft. Een beetje logisch is het wel dat mensen zich dit afvragen, omdat je bij surfen eerder aan een tropische bestemming dan aan de Noordzee denkt. Echter als je bij ons in Nederland les neemt, zal je al snel merken dat het tegendeel waar is en dat je juist erg blij wordt van leren surfen in de Nederlandse Noordzee. En niet alleen omdat je les krijgt in je eigen taal waardoor je het surfen automatisch sneller oppikt.

Redenen om in Nederland te leren surfen
Er zijn twee redenen waarom je in vergelijking met buitenlandse surfspots de Nederlandse surfspots met hun zandbanken ideaal zijn om te leren surfen. Ten eerste zijn de golven in Nederland zachtaardig. Hierdoor wordt je wanneer je van je board af in het water valt, niet onder water gehouden in tegenstelling tot surfspots met hoge en krachtige golven zoals bijvoorbeeld in Frankrijk, Portugal of Hawaii. En vooral als beginnende surfer is dit een groot voordeel, zodat je zonder angst, maar met plezier leert surfen. Surfen is tenslotte een extreme sport. Ten tweede is het voordeel van de Nederlandse surfspots met haar  zandbanken, dat je niet het risico loopt je te verwonden aan rotsen of riffen onder water. Je kan je dus volledig concentreren op het goed leren surfen!

Nederlandse surfspots
Helaas is niet elk strand in Nederland een goede plek om te (leren) surfen. Je hebt namelijk één en het liefst meerdere goede en constante zandbanken nodig. Deze zandbanken zorgen voor mooie surfbare golven. Daarnaast wil je graag als beginneling lekker veel ruimte in het water. Op surfspots bij grote steden, zoals Scheveningen of Zandvoort zijn de gevorderde surfers met hun boardjes en wetsuits al de normaalste zaak van de wereld. Daardoor is de kans groot dat er meer surfers in het water liggen dan er golven zijn. Als beginnende surfer is dit natuurlijk niet prettig. Je wilt veel golven om op te oefenen zonder je zorgen te maken dat anderen je in de weg liggen of dat jij in de weg ligt.

Ouddorp en Katwijk
Gelukkig bestaan er ook rustigere surfspots zoals Ouddorp en Katwijk, waar je perfecte golven hebt om te leren surfen en voldoende ruimte hebt, zodat je elkaar niet in de weg ligt. Wanneer je na je eerste paar lessen in Nederland op je surfboard kan staan en naar de line-up kan peddelen kan je je surfskills op grotere en krachtigere tropische golven in het buitenland gaan verbeteren. Hierdoor heb je ook nog eens direct plezier van je surftrip in plaats van in de tropische branding met de golven te staan worstelen.

Laat het ons weten als je nog vragen hebt!
Tatiana & Robert SurfKaravaan Katwijk
Mischa en Jeroen SurfKaravaan Ouddorp