surfen in mexico

Uit een reisartikel in een surfmagazine begrepen we  dat de surf in Mexico fantastisch moest zijn. Na wat surffilmpjes gekeken te hebben wilden we die relaxte sfeer, mooie golven en  walvissen aan de horizon graag zelf ervaren. Echter, wij kenden alleen een heel ander Mexico van het 8 uur journaal:  namelijk van de vele moorden en het geweld  van de drugs bendes.  Dit maakte dat we ons niet gelijk aan een surftrip naar dit surfparadijs waagden. Pas toen we meer achtergrondinformatie opzochten, begrepen we dat als je de drugsgerelateerde moorden uit de cijfers houdt, Mexico een veel lagere aantal moorden per jaar heeft dan bijvoorbeeld  veel grote steden in Amerika.

Met deze informatie in ons achterhoofd en, de fantastische  golven en mooie natuur voor ogen, hebben we  de reis naar Mexico gemaakt en er totaal geen spijt van gekregen. Eerder spijt dat we nooit eerder zijn gegaan, we gaan dus zeker terug! Mexico is een nog mooier land dan van te voren gedacht. De mensen zijn super aardig, er ligt weinig afval op straat, het strand en de cabañas zijn relatief schoon, er hangen overal hangmatten, het eten is zalig en afwisselend en de natuur vooral in het water is indrukwekkend.

Mexico is vooral een perfecte surfbestemming als je al een golfje kan pakken. De beste spots voor beginners zijn o.a. bij Sayulita bij Puerto Vallarta, het erboven gelegen San Blas en een aantal spots op het zuidelijke puntje van Baja Calafornia zoals Cerritos in de buurt van Todos Santos. Ook bij de meest bekende spot Puerto Escondido: de Mexican Pipeline met golven tot 12 meter, breekt een beginnersgolf: Playa Carrizalillo. Verder is Mexico ook een top bestemming als je naast surfen ook nog wat wilt zien. Van koloniale steden, vulkanen in natuurparken tot Maya ruines en party towns.

De kusten van Mexico kan je grofweg indelen in: Baja California; het schiereiland voor de Pacific kust, de Pacific kust en de Caribische kant.

Algemene info:

 • Surfbreaks: Van alles, van beach breaks tot rivermouth breaks. Zowel links als rechts brekende golven.
 • Seizoen: Het surfseizoen is gedurende het regenseizoen van april tot november, met de grootste golven in juni, juli en augustus. Maar ook buiten het seizoen zijn op veel spots golven te vinden. Wij zijn bijvoorbeeld half december en januari gegaan en hebben iedere dag kunnen surfen.
 • Getij: er is geen groot verschil tussen hoog en laagwater
 • Wind:  Na zonsopgang en voor zonsondergang vaak de gewenste offshore. Gedurende dag offshore.
 • Kleding: afhankelijk van het seizoen en de locatie board short / bikini, shorty of zelfs een 3/2.
 • Secret spots:  Met eigen vervoer zijn er vele secret spots te ontdekken, maar als je op het openbaar vervoer bent aangewezen; er zijn ook veel bekende spots die nog niet over-crowded zijn.
 • Banditos: Vooral  tussen Puerto Escondido en Puerto Angel en in sommige delen van de provincie Sinaloa is het overvallen van auto’s en bussen door banditos berucht. Reis het beste niet ’s nachts en draag wat geld in een portemonnee en verstop de rest.  Ook is het geen goed idee in de grenssteden van Mexico te verblijven.
 • Oppassen voor:  ‘s nachts reizen, en alle standaard gevaren in Midden-Amerika zoals dronken automobilisten, schorpioenen, slangen, diefstal, stromingen, wondjes die kunnen gaan ontsteken, oorontsteking,  zonnesteek, zee-egels, pijlstaartroggen, haaien bij zonsop- en -ondergang, en bij  rivermouths na heftige regen,  dengue fever  en af en toe een lokale politie agent die je een lage bekeuring wil geven om hun nog lagere loon te wat te verhogen. Een officiële bon vragen wil wel eens het gedoe oplossen..
 • Tips:  Als je niet wat Spaans spreekt neem dan een taalboekje mee en check van te voren waar je kan pinnen, de dichtbijzijnste pinautomaat kan wel eens een 4 uur busreis van de surfspot af liggen!!
 • Boeken: Wave-finder Mexico,  Kook van Peter Heller, Surfer’s Guide to Baja van Mike Parise, Lonely Planet
 • Internet: www.surf-mexico.com, www.surfbaja.com, www.magicseaweed.com

 

Baja California
Van Tijuana aan de Amerikaanse grens naar het zuidelijkste puntje Los Cananos is het 1600 km. 100 km vanaf de grens ligt Ensenada een epic rechtse rivermouth break voor gevorderde surfers. De golf is snel, krachtig en stijl. Na Ensenada begint het niemandsland met  minder inwoners, lastig begaanbare wegen en het avontuur dat lonkt. Het beste kan je dit schiereiland bereizen  met een 4 weel drive camper, of met je duim. Zorg dat je altijd voldoende cash, water,  voedsel en een extra board bij je hebt. Er zijn spots ver weg van de bewoonde wereld waar je met zicht op de surfbreak kan kamperen zoals Punta Conejo en Scorpion Bay en druke en luxere spots rondom Todas Santos met haar Hawaiian stijl tubes en de surfspots tussen Cabo San Lucas en San José. Je kan net boven La Paz met een veerboot naar het Mexicaanse vaste land oversteken.

Het vaste land: de Pacific kust
De meeste surfspots van de Pacific kust; vanaf Mazatlán tot aan de grens met Guatemala, zijn prima met de bus te bereizen. Je vind er elk soort break en net als op Baja voor ieder budget een surfspot. Voorbeelden van spots zijn het al eerder genoemde Puerto Escondido of Boca de Pascuales, een agressieve beach break barrel. Neem reserve boards mee want je breekt hier gegarandeerd een board of twee. Relaxtere spots zijn het naar linksbrekende Neixpa of het in de buurt gelegen surf mecca Playa La Ticla, overigens wel berucht om de lokale banditos.  Ook vind je er het luxe Troncones met worldclass surfing of ver van de bewoonde wereld gelegen spots zoals de rechtse pointbreak in het natuurpark Chacahua, of Rio Papagayo in Pinotepa National bij Acapulco. Het meest onbekende surfstukje van dit deel van  Mexico is het meest zuidelijk gelegen; Chiapas.

Het vaste land: De Caribische kant
Aan deze kant van de oceaan is het meestal plat. Behalve na een orkaan, dan  kunnen er voor een korte periode mooie golven worden gesurft. De swell komt dan meestal uit het noorden. Een bekende spot is de jettybreak in het centrum van Tampico. Surfspots rondom Veracruz, zoals de beachbreak Destapa en Camaronera of de reefbreak Playa Marti met mooie krachtige golven. Vier uur rijden onder Veracruz liggen La Barra en La Playita. Ook het chique en toeristische Cancun krijgt wel eens golven cadeau. Spots zijn: Coco Bongo, El Pueblito en Isla Mujeres.  Maar mocht je alleen op vakantie zijn om te surfen, dan kan je het beste van de Caribische kant wegblijven en je op de surfspots van de andere twee gebieden focussen!

Wil je ook? Dan kan het geen kwaad van te voren de veiligheid in Mexico te checken op www.minbuza.nl of bijvoorbeeld www.travel.state.gov

Enjoy!