Surfen in Sri Lanka

In Sri Lanka kan je lekker in je short surfen. Dezelfde swell die voor de mooie golven in Indonesië zorgt, leveren ook relatief mooie golven in Sri Lanka. Het prachtige eiland dat 1,5 keer zo groot is als Nederland ligt net onder India en kent een relaxte sfeer. Bovendien past het goed in een surfers’s budget en je kunt er gemakkelijk met je surfboard reizen met taxi, bus, trein of tuk-tuk. Bovendien is het leuk om in Sri Lanka rond te reizen, er is er is veel te zien, van tempels, thee plantages, tot historische stadjes en vooral veel (wilde) olifanten. Het is dus ook zeker een aantrekkelijk eiland wanneer je met een niet-surfer op vakantie gaat.

Helaas is Sri Lanka niet alleen een paradijs. Tot 2009 was er 30 jaar oorlog tussen de onderdrukte Hindoestaanse Tamils in het noordoosten en de Boedistische Singalezen. De overheid heeft eind augustus 2011 de noodtoestand opgeheven. Echter, het is toch raadzaam voordat je een ticket naar Sri Lanka boekt het reisadvies even na te gaan. Wij zijn twee maal tijdens de burgeroorlog in Sri Lanka geweest, hebben op advies het noordoosten gemeden en hebben een fantastische tijd gehad.

Sri Lanka kent twee surfregio’s met elk haar eigen karakteristieken en surfseizoen. Aangezien de wegen in Sri Lanka slecht zijn, waardoor een reis lang kan duren, is het van belang op te letten wanneer je naar welke regio gaat. De twee surfregio’s zijn het zuidoosten en zuidwesten van Sri Lanka. Ook wel naar de beste spots van de regio, Arugam Bay en Hikkaduwa genoemd. Sri Lanka kent twee moesons. In onze winter is het regenachtig, met aanlandige wind aan de noord- en oostkust van het eiland. Vanaf mei tot augustus is het regenseizoen in de zuid- en westkust.

Van mei tot en met september gaat het zuidoosten los met constante en mooie righthanders. April en oktober kunnen ook nog aardige maanden zijn. Over het algemeen zijn de surfspots hier minder goed te bereiken, maar er is wel een hogere kwaliteit surf dan het zuidwesten. Voornamelijk voor half- tot gevorderde surfers. In het water en de dorpjes is de surf vibe meer relaxt dan in het zuidwesten. Er is fantastisch wildleven in de omgeving. Een bezoek aan het Yala national park mag niet ontbreken.

In het zuidwesten kan je van november tot en met maart en de maand augustus, waarbij februari en augustus de twee beste maanden zijn, goed terecht. Hier tref je voornamelijk lefthanders. Het zuidwesten is meer geschikt voor beginners en halfgevorderden dan het zuidoosten omdat het over het algemeen meer spots met kleinere golven kent. Het is hier wat minder relaxt in het water dan bij Arugam Bay en de golven zijn wat minder consistent maar het aantal surfspots, de leuke dorpjes en het gemak om je hiertussen met een tuk-tuk te verplaatsen, maakt dit zeker goed. Bovendien als je rekening houd met de locals door je als een gast en relaxt te gedragen, zal je ook een goede tijd in het water hebben. En anders heb je altijd nog dawn patrol!.

 Zuidoost Sri Lanka
Vissersdorpje Arugam Bay  is een super locatie met verschillende top righthanders als Pottuvil Point en Peanuts in de buurt. Deze spots zijn vanaf Arugam Bay per tuk-tuk te bereiken. Alhoewel er in Argambau al sinds 1964 wordt gesurft heerst er nog steeds een relaxte sfeer. Arugam Bay en haar omgeving waren voor een groot gedeelte door de 13 meter hoge golven van de Tsunami in 2004 vernietigd, waarbij in geheel Sri Lanka 35.000 mensen omkwamen. Ondertussen is Arugam bay weer opgebouwd en zijn er op deze spot en de spots in de omgeving nog steeds consistente kleine richthanders die ervoor zorgen dat dit het paradijs is voor  half- tot gevorderde surfers. De golf kwaliteit verschilt per point afhankelijk van de zandbanken, die door de rivieren die in zee stromen worden gevormd.. De meeste golven breken in de 0.6- tot 2 meter range.

Van noord naar zuid zijn de spots: noordelijk van Arugam Bay is de beste noordelijke spot, Pottuvil Point. Waar je 800 meter lange golven kan treffen. Als je gelukt hebt, surf je ook nog in een tube. Echter deze spot heeft 4-6 ft nodig waardoor de spot helaas niet consistent is. De spots Sangakamanda en Komari die nog iets noordelijker liggen, hebben niet al te beste golfkwaliteit.

Pottuvil Beach, dat  iets zuidelijker dan Pottuvil Point ligt, zo’n 20 minuten met de tuk-tuk van van Arugam Bay, is perfect voor beginners, net als het iets zuidelijker gelegen Mambo’s. Main beach dat tusssen Pottuvil Beach en Arugam Bay in ligt kent mooie A-frames.

Arugam Bay is een consistente, maar drukke wereldklas golf, die in de ochtend perfect over het  rif breekt. Hoewel het maar 0.6 meter scheelt, moet je oppassen met laag water. 3-4 ft is perfect voor deze spot. Bij hogere golven is het beter om naar Pottuvil, Peanut Farm of Okanda te gaan.

20 minuten zuidelijk lopen van Arugam Bay ligt Crocodile Rock, waar je zoals je naam het al zegt wat wilde dieren tegen kan komen.  De overige zuidelijk gelegen spots, zoals Panama, Okanda, Yala rights, Palatupana en Kirinda  hebben over het algemeen een mindere golf kwaliteit of zijn bijzonder lastig te bereiken. 20 minuten lopen van Panama ligt een goede beginners spot met een beach break: Peanut farm

Alhoewel  Arugam Bay maar 300 km van het vliegveld bij Columbo vandaan ligt, duurt de trip met de bus zo’n 11 uur. Op het moment van het schrijven van dit blog is er een directe bus verbinding van de Pettah Bus Stand in Columbo naar Pottuvil. Een andere optie is een taxi te huren. Met een gemiddelde snelheid van 40 km per uur duurt deze trip ook nog 6 uur, maar je kan er natuurlijk langer over doen als je onderweg nog wat wilt zien.

 Zuid west Sri Lanka
Deze kust kent voornamelijk lefts en door de riffen worden mooie kleine golven gevormd. Er zijn vele surfspots, zodat er voor iedereen wel een geschikte golf is te vinden. De golven worden nooit echt hoog zodat je kunt volstaan met het meenemen van je gewone shortboard. Een constante factor is de wind, tot een uurtje of elf blijft het windstil,de rest van de dag is er aanlandige wind, als je geluk hebt neemt de wind in de avond af zodat je nog een surfsessie kan beleven met ondergaande zon.

Vanuit Hikkaduwa is de meest consistente spot Main Reef met haar lefts en rights. Het is vanwege haar kwaliteit een drukke surfspot. Meer noordelijker ligt een verder uit gelegen rif die het ook met grote swell goede lefthanders vormt, Benny’s genaamd. Ook North Jetty, met haar lange lefts, kan je met grotere swell proberen. Wat zuidelijker van Hikkaduwa ligt Inside. Zuidelijker van Inside liggen een aantal beachbreaks, die perfect voor beginners zijn.

Bij Galle voor de deur ligt een break die het niet vaak doet. Ook nog zuidelijker bij Kogalla breekt het niet zo vaak. Echter bij Ahangama ligt de Rock een voornamelijk lefthander. Er zijn steile take-offs en lekkere lange golven als het meezit. Pas op het rif zit vol met zee-egels en andere beesten die je liever vermijdt. Gelukkig kun je erin en eruit omheen peddelen.

Bij Medigama is het een stuk rustiger in het water. Er zijn twee spots een lange volle left en een korte right. De Right is een superholle zuigende golf op een heel ondiep rif. De beachbreak in Weligama kan je ook met kleine golven surfen wanneer dit op de andere spots niet meer kan. Matara (left) en Dondra right) hebben wat noordenwind nodig, deze laat zich echter niet vaak zien.

Mocht je van een massage houden na je surfsessie, dan moet je zeker de locale Ayurvedic massage proberen!

Sight seeing
Alhoewel het lastig zal zijn om je als surfer van de kust los te trekken, is het zeker ook de moeite waard om als de swell even wat minder is de binnenlanden van Sri Lanka te verkennen. Zo is Galle een schattig historisch stadje uit de 17de eeuw gebouwd door de Portugezen en Nederlanders, Sigiriya is een fort uit 500 na christus op een 400 meter hoge rots, waar je via steigers op kan klimmen terwijl je eeuwen oude muurschilderingen op de wanden kan bewonderen. Anuradhapura was dertien eeuwen geleden de hoofdstad, het politieke en spirituele centrum van Sri Lanka. Nu is het een gebied van 40 vierkante meter met fantastische reünies en brutale aapjes. Zoek je verkoeling, in de bergen zakt de temperatuur van 27 naar 16 graden. Mocht je last van hooikorst hebben, vergeet dan vooral je antihistamine niet!

Tip
Vergeet je ook niet te laten inenten en te checken en op welke afstanden de pin automaten zijn! Het is overigens wel oppassen met wondjes want met de hoge temperaturen en de vochtige lucht raken ze snel ontstoken. Goed schoonmaken en ontsmetten dus.

Geef een antwoord